US/Global

Kompetansemangel kan hindre økonomisk gjenoppretting & vekst

27 prosent av skiftarbeiderne i serviceyrker som varehandel, transport, helsevesen, hotell og restaurant vil slutte i jobben, og 36 prosent av dem ..
by Morten Sørlundsengen
 | 
22.06.2020

27 prosent av skiftarbeiderne i serviceyrker som varehandel, transport, helsevesen, hotell og restaurant vil slutte i jobben, og 36 prosent av dem vil bytte bransje. Når bransjene tar seg opp igjen, kan kompetansemangelen være enda verre enn den var før koronakrisen. Bedrifter og organisasjoner må sikre fremtidens arbeidskraft for å kunne ekspandere raskt når det er mulig. Quinyx har undersøkt hvilke karriereplaner skiftarbeiderne har, og hva som kan få dem til å bli værende hos arbeidsgiveren.

– Pandemien har tvunget mange arbeidsgivere til å si opp ansatte som de helst vil beholde. De som handler riktig nå, kan lokke dem tilbake og ekspandere raskt når det snur. Vi har undersøkt hvordan skiftarbeiderne har det, og hva som kan få dem til å bli værende lenge på en arbeidsplass. De fleste undersøkelser dreier seg om kontorarbeidere, vi har undersøkt hva som er viktig for skiftarbeiderne, sier Erik Fjellborg, administrerende direktør hos Quinyx.

 

Slik får du medarbeiderne til å ønske å bli værende lenge

Lønnen er viktig. 35 prosent av skiftarbeiderne mener at den lave lønnen er den viktigste årsaken til at de vil bytte bransje. Men det er ikke alle som synes lønnen er det viktigste. 

42 prosent av skiftarbeiderne ville foretrekke en mer fleksibel vaktplan fremfor høyere lønn. Lønnen er viktigst for de fleste unge, men ved 45-årsalderen er det flere som velger fleksibel vaktplan fremfor høyere lønn. 

– Lønnen er ikke alt. Det er mye annet som påvirker motivasjonen og viljen til å bli værende lenge på en arbeidsplass. Vi har undersøkt hvilke tiltak som påvirker medarbeidernes innstilling mest, og hvor mange av skiftarbeiderne som har disse forutsetningene. Det kan hjelpe arbeidsgivere med å prioritere tiltakene, sier Erik Fjellborg. 

 

Gi dem karrieremuligheter

56 prosent har fått støtte til sin karriere i form av en mentor, kompetanseutvikling og utdanningsmuligheter. De vet også hva de må gjøre for å bli forfremmet. 98 prosent av disse medarbeiderne planlegger å bli værende lenge på arbeidsplassen. 

 

Lytt til dem

48 prosent opplever at de kan snakke med sjefen om lønn, vaktliste, balanse mellom arbeid og fritid samt arbeidsmiljø. 99 prosent av denne gruppen planlegger å bli værende lenge på arbeidsplassen. 

 

Gi dem mulighet til å påvirke vaktplanen

Fem prosent av skiftarbeiderne kan kombinere jobben med restitusjon, trening og utdanning og tilpasse vaktplanen slik at de ikke går glipp av store hendelser i livet og sosiale tilstelninger. Av disse planlegger 88 prosent å bli værende lenge på arbeidsplassen. 

Ti prosent av skiftarbeiderne opplever ikke noen problemer når de må bytte vakt. 76 prosent av disse planlegger å bli værende lenge på arbeidsplassen. 

 

Vis at du verdsetter dem

82 prosent føler seg verdsatt av arbeidsgiveren. 83 prosent av disse planlegger å bli værende lenge på arbeidsplassen. 

 

Årsaker til å søke ny jobb

De viktigste årsakene til at skiftarbeiderne vil bytte bransje, er at arbeidsdagen er for lang og vaktlisten ikke er kompatibel med privatlivet (35 %), og at lønnen er for lav (35 %). Ytterligere 19 prosent oppgir begrensede karrieremuligheter som viktigste årsak. 

I begynnelsen av 2020 foretok Quinyx en spørreundersøkelse blant 514 skiftarbeidere som er bosatt og jobber i Norge. I slutten av april ble det foretatt en kompletterende undersøkelse om hvordan pandemien har påvirket skiftarbeiderne. Undersøkelsen ble også gjennomført i sju andre land – Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia, Tyskland, Nederland og USA. Til sammen svarte 12 000 personer. 

Last ned rapport

 

For å få mer informasjon om statistikken eller for å komme i kontakt med Erik Fjellborg, administrerende direktør hos Quinyx, for et intervju kontakter du: 

Fredrik Selander, nordisk markedssjef hos Quinyx, mobil: +46 (0) 70-665 64 45, e-post: fredrik.selander@quinyx.com

Quinyx ble grunnlagt i 2005 av Erik Fjellborg mens han hadde sommerjobb på McDonald's. Quinyx kombinerer kraftige planleggings- og prognoseverktøy med timeføring, kommunikasjon og samspill, med målsetting om å få bedrifter og deres medarbeidere til å vokse. Bedriften har hovedsakelig sin kundebase i Europa med kontor i Storbritannia, Sverige, Finland, Tyskland, USA, Norge, Danmark og Nederland. I dag hjelper Quinyx mange av verdens største bedrifter med å spare tid og penger samt øke produktiviteten og medarbeiderengasjementet. Blant kundene er Burger King, Samhall, Espresso House, Capio, Vapiano, KRY og Odeon Cinemas Group. Se quinyx.com for mer informasjon.

 

Bli kjent med Quinyx og start reisen i dag

Oppgi din kontaktinformasjon under, så tar vi kontakt med deg for å avtale en uforpliktende demo.